De ooggetuige

1. zakelijke gegevens:

titel van het boek: de ooggetuige

schrijver: Simone van der Vlugt

uitgever: Ambo Antos voor de Stichting Collectieve Proganda van het Nederlandse Boek

jaar van uitgave: eerste druk juni 2012

aantal bladzijden: 87 bladzijden


2. samenvatting van het boek:

 

Manon, 22 jaar, is vlak voor sluitingstijd getuige bij een roofoverval in een juwelierszaak in Nijmegen. Ze is slechtziend en is een goede vriend van Rob, de eigenaar van de juwelierszaak. Op het moment dat de overvallers binnen komen is Manon even naar de wc, zodra ze weer in de winkel komt ziet ze dat er drie jongens in de winkel zijn met pistolen. Rob zegt tegen de mannen dat ze blind is en dat ze haar met rust moeten laten. Zelf word Rob meegenomen naar achteren naar de kluis en word vervolgens neergeschoten. Als de mannen weg zijn belt Manon meteen de politie. Doordat ze slechtziend is kan ze maar een magere omschrijving geven van hoe de mannen eruit hebben gezien. Vervolgens gaat ze naar huis waar ze samen woont met haar vier jaar oudere zus Bibi. Manon vertelt het verhaal en Bibi heeft even tijd nodig om het te verwerken. Na het eten gaan ze voor de tv zitten en natuurlijk komt de overval in het nieuws, daar word ook bekend dat Manon niet blind maar slechtziend is. Daardoor loopt ze gevaar want de overvallers hebben het journaal natuurlijk ook gezien. De volgende dag gaat ze met haar geleidehond Max naar haar ouders om te vertellen wat er die avond ervoor gebeurd is, er haar ouders zijn daarover heel erg geschrokken. Als ze die dag erna met al haar vrienden naar de kermis gaat, komt er een man achter haar staan die zegt: houd je mond tegen de politie anders kom je in de problemen. Toch belt ze de politie en zegt ze dat ze bedreigt is, op dat moment kan de politie nog niet zo veel doen omdat ze nog geen verdachten hebben.

De volgende dag staat er een artikel in de regionale krant, waaruit de kan opmaken dat Manon de betrokkene was. Er komen ook veel reacties maar Bibi blijft ontkennen dat Manon het is geweest. Vervolgens gaat Manon met haar hond Max naar haar werk bij het gemeentehuis, op haar kamer is een schoonmaker aan het werk die eigenlijk al lang klaar had moeten zijn. Daar heeft ze een beetje een raar gevoel over, als ze het aan haar vrienden vertelt leven ze allemaal heel erg mee en Rutger wil wel met haar mee naar huis lopen. Maar op het laatste moment moet hij zijn kind uit het dagverblijf ophalen omdat zijn vrouw het te druk heeft, Manon gaat dus in haar eentje lopen naar huis. Onderweg moet ze een straat oversteken en ze hoort niks dus ze steekt over, in een keer hoort ze dat een auto gas geeft en haar hond Max trekt haar naar voren waardoor ze op de grond valt en helemaal onder de schrammen zit. Er word een ambulance gebeld en ze moet even mee naar het ziekenhuis om de wonden te verzorgen ze heeft namelijk een grote hoofdwond.

Als ze thuiskomt zegt haar zus Bibi huilend dat het allemaal haar schuld is, toen ze zes jaar was heeft ze Manon in een doornenstruik geduwd waardoor ze aan haar goede oog blind werd. Manon is heel erg geschrokken want ze heeft altijd een ander verhaal gehoord. Bibi kreeg daar een enorm schuldgevoel over waardoor ze altijd voor haar is blijven zorgen. Dan is Bibi jarig en dat word goed gevierd, al hun vrienden komen en tijdens het feestje krijgt ze steeds meer het idee dat Rutger iets met de overval te maken heeft, zijn stem komt bekend voor. Na het feestje blijft Rutger ook nog een tijdje en Bibi lijkt dronken op de bank te liggen. Rutger bekend dat hij bij de overval was en is nu van plan om Manon ook te doden door haar te wurgen. Dan komt Bibi achter hem staan en slaat hem met een hard voorwerp op zijn hoofd, ze blijkt alles opgenomen te hebben op haar IPhone. Eerst controleren ze of hij niet dood is en daarna bellen ze de politie.

3. over de auteur:

Simone van der Vlugt werd geboren in Hoorn op 15 decemder 1966 ze is een Nederlandse schrijfster van historische jeugdromans en literairethrillers.

Ze wilde al op 9-jarige leeftijd schrijfster worden. Geïnspireerd door Kruistocht in Spijkerbroek (1974) van Thea Beckman (1923-2004) stuurde zij op haar dertiende voor het eerst manuscripten voor historische verhalen naar een uitgever. Die wees haar werk af, maar raadde haar aan om door te gaan met schrijven. Ze ging Nederlands en Frans studeren aan de lerarenopleiding in Amsterdam, waar ze onder meer les kreeg in jeugdliteratuur en creatief schrijven. Na haar studie ging ze fulltime werken als secretaresse bij een bank en schreef ze in de avonduren aan een verhaal over de heksenvervolging, De amulet, waarmee ze in 1995 debuteerde bij de Rotterdamse uitgeverij Lemniscaat. Het boek werd getipt door de Nederlandse Kinderjury. Een reeks historische jeugdboeken voor de leeftijdscategorie 13+ volgde. Andere uitgevers die boeken van haar hebben uitgegeven, zijn Zwijsen en Van Holkema & Warendorf.

 

4. over het boek

A. welke illustratie staat er op de voorkant van het boek?:

- omslagontwerp: Roald Triebels, Amsterdam

- omslagillustratie: Greta Tuckute

- omslagfoto: Merlijn Doomernik

Ik denk dat er met de illustratie op het boek bedoeld word dat de vrouw hopeloos is en dat ze niet meer weet wat ze moet doen.

 

B. Is het boek aan iemand opgedragen?:

nee, het boek is niet aan iemad voorgedragen maar je ziet wel welke gevolgen er zijn als er een overval word gepleegd en voor de mensen die achterblijven hoe moeilijk het is om het een plek te geven en door te gaan zonder in angst te leven.

 

C. beschrijf de plaatsen die voorkomen in het boek:

de juwelier: daar word de overval gpleegt en daar word Rob doodgeschoten. De schrijfer zou deze plaats hebben uitgezocht omdat het een openbare plek is waar iedereen kan komen.

Manon's huis: daar woont Manon samen met haar zus, daar word alles besproken over wat er allemaal is gebeurt en daar word het feestje gegeven als Bibi (de zus van Manon) jarig is. De schrijver zal deze plek gekozen hebben omdat het een vertrouwde plek is waar je je niet zo snel opgejaagd voelt.

De kermis: daar word Manon achtervolgt en daar word haar iets duidelijk gemaakt. De schrijver zal deze plek hebben uitgekozen omdat je daar meestal met je vrienden naartoe gaat om plezier te hebben en om alle ellende even te vergeten, daarmee wil hij zeggen hoe alles je zo kan achtervolgen

 

D. vanuit welk perspectief is het verhaal geschreven:

het verhaal is bedoeld om je te laten inzien wat er allemaal kan gebeuren als je in zo'n situatie terecht komt en hoe je er voor moet zorgen dat je daar niet in opgeslokt word.

 

E. heeft het verhaal een open of een gesloten einde?:

het verhaal heeft een open einde want je weet niet wat er daarna gaat gebeuren, je weet dat ze de politie gaan bellen maar je weet niet of Bibi nu op zichzelf gaat wonen, of Manon alles een plek kan geven en hoe het afloopt met de daders van de overval.



5. leeservaringen

Ik vond het een heel gaaf boek om te lezen. Het onderwerp spreekt me ontzettend aan, omdat leuk spannend en duidelijk boek is waarin je heel vaak word geconfronteerd met de werkelijkheid.

het verhaal zet je heel erg aan het denken bijv. hoe zou zij leven?, word ze niet gek van al die vragen? en vooral hoe loopt het af?.  Daar geven ze jammer goenoeg geen antwoord op. Het einde had ik absoluut nieit verwacht en ik had ook niet het idee dat Rutger betrokken was bij de overval.

Het onderwerp word heel goed en uitgebreid besproken en doorgewerkt. Ik had nog niet eerder een thriller gelezen maar het is echt zo'n mooi boek dat er vast wel meer van ditr soort boeken zijn die mij zo aanspreken. Het verhaal bevat zo veel informatie dat het je bezig houd en dat je verder wil lezen en wil weten wat er daarna gaat gebeuren.

Op sommige stukken heb je echt een idee, waar leidt dit toe? Maar dat word dan later weer uitgebreid besproken. Dit boek heeft zeker indruk op me gemaakt omdat het zo realistisch is en het jou ook elke dag kana overkomen, het laat je ook inzien hoe veel geluk je hebt met het zicht van een normaal persoon.

Het spannedste suk vond ik toen Rutger na het feest bleef hangen en hij haar wou wurgen. Het heeft ook wel stukken dat je stiekem moet lachen en dat je echt je best moet doen om goed bij het verhaal te blijven.

Ik zou heel graag willen weten hoe het afloopt want dat blijft spannend. Het boek is makkelijk te begrijpen omdat het een boek uit 2012 is en het in makkelijke taal is geschreven.

6. verwerkingsopdracht

Maak een ABC-tekst bij het verhaal (bijvoorbeeld: de a is van angst die mark voelt als hij...,de b is van bericht dat...,enz). De letters q, x en y hoeven niet.

 

A= angst om neergeschoten te worden

B= bedrijging op de kermis

C= confrontaties met de daders

D= denken om het te vertellen aan haar ouders

E= eigenwijs om alleen naar huis te gaan

F= feest als Bibi jarig is

G= gered worden door Bibi als ze word gewurgt

H= hulp van alle vrienden

I=

J=

K= keuken waar Rutger haar probeert te wurgen

L= liefde ze word doorniemand in de steek gelaten

M= moedig omdat ze er zo koel over blijft

N= 

O= overvallers in de juwelierszaak

P= paniek toen ze onder schot werd gehouden

R= roofoverval in de juwelierszaak

S= sterk omdat ze zich altijd groot weet te houden

T= tuig van Max (riem)

U=

V= vluchten voor alle geluiden

W= van de wc in de juwelierszaak

Z = zebrapad waar ze bijna werd aangereden

Maak jouw eigen website met JouwWeb