ik en mijn broer

1. zakelijke gegevens

titel van het boek: ik en mijn broer

schrijver: Katerina von Bredow

uitgever: Lemniscaat

jaar van uitgave: 1991 in Zweden

aantal bladzijden: 214 bladzijden

2. samenvatting van het boek.

Amanda en haar broer Ludvig hebben als sinds ze klein waren een erge hechte band, maar als Ludvig op een avond naakt voor Amanda poseert voelt Amanda geen broederliefde, maar echte liefde, ze is op haar broer maar dat mag helemaal niet, dat is niet mogelijk.Haar dagboek was haar enige uitlaatklep, daarin schreef ze al haar gevoelens en gedachten.
Ze ging na een tijdje langs bij Eva. Samen met haar had ze op schildercursus gezeten en ze wilde haar alles vertellen, maar dat lukte niet gelijk. Nadat ze een paar keer bij Eva was langsgegaan durfde ze het te vertellen. Eva vond dat ze meer om moest gaan met andere jongens, maar Amanda vond dat dat niet hielp, want ze had al een vriendje, Johan, waar ze eigenlijk helemaal niet verliefd op was maar alleen naartoe ging om aan iets anders te denken dan Ludvig.

Toen de relatie tussen de zus van Amanda en Ludvig, Ylva en haar vriend uitging kwam Ylva bij haar moeder, broer en zus wonen. Ylva ging in de kamer van Amanda slapen en Amanda ging bij Ludvig op de kamer. Ze vond het geweldig en zeker als ze wist dat Ludvig naakt sliep. Amanda deed er alles aan om de aandacht van haar broer te trekken.
Na een tijdje gaf ook Ludvig toe aan zijn liefde voor zijn zus Amanda. Amanda en Ludvig belanden samen in bed.
Ludvig had een poosje daarvoor al een goede vriendin van hun moeder, AnneHelene, zwanger gemaakt, maar dat wist alleen Amanda.
Ludvig wist dat het verkeerd was wat hij en Amanda deden en stopte er na een paar dagen mee. Daar was Amanda erg boos om en ze spraken een tijd niet met elkaar.
Op school was een meisje, Ellen, en die was verliefd op haar broer. Amanda dacht dat het goed zou zijn dat Ellen en Ludvig in contact met elkaar kwamen. Dus nodigde ze Ellen en haar eigen vriendje Johan uit voor het eten. Dat werd geen succes. Ludvig zat heel de avond met Ellen te flirten en daar kon Amanda niet tegen. Ze ging vroeg naar bed, inmiddels was haar oudere zus weer uit huis en lag ze weer op haar eigen kamer.Ze hoorde in haar slaapkamer dat Ludvig en Ellen het wel heel gezellig hadden in de slaapkamer van Ludvig.

De volgende dag was Amanda er zo kapot van dat ze naar een bar ging en zichzelf dronken dronk. De volgende ochtend werd ze ergens wakker, maar wist niet waar. Het bleek bij een man te zijn, zijn naam was David. Amanda belde snel haar moeder om te vertellen dat ze terecht was. Toen ze weer thuis was ging ze s’avonds naar Eva om te praten over zichzelf en Ludvig en Ellen. Na een tijdje kwam Ludvig langs om Amanda te halen. Hij was erg ongerust geweest en dacht dat ze dood was. Thuis was alles weer als voor de ruzie…ze deelde het bed weer samen, wel meerdere keren…maar ze wisten dat het niet goed was.
Na een etentje bij Eva wisten Amanda en Ludvig dat het moest veranderen. Ludvig zei dat ze moesten proberen om een normaal leven te leiden en Ludvig zou uit gaan met een meisje van zijn werk, Katrijn.
Amanda maakte het uit met Ludvig en ging langs bij David om gewoon een gezellige avond te hebben, maar de avond eindigde met een kus…
Even daarna kon Amanda er niet meer tegen. Ze ging naar Ludvig en vertelde hem hoeveel ze van hem hield en dat ze niet kon doen alsof het niet zo was. Ze besloten om gewoon verliefd te zijn, maar het voor iedereen verborgen te houden.

Toen brak de zomervakantie aan. Moeder, Amanda en Ludvig mochten twee weken doorbrengen in een vakantiehuisje van een collega van hun moeder. Bij de zee voelden Amanda en Ludvig zich vrij om verliefd te zijn. Een week voor de vakantie eindigde waren ze in het bos, op een gegeven moment komen ze op een open plek tussen de bramen. De gevoelens voor elkaar worden weer net zo groot als de eerste keer dat ze met elkaar naar bed zijn geweest, ze leggen een kleed neer  en vrijen weer met elkaar en daarna vallen ze in slaap. Na een tijdje worden ze wakker en besluiten ze dat het tijd word om naar huis te gaan. Toen ze bij het huisje aankwamen huilde hun moeder en ze wisten het meteen.. Ze draaide zich om en zei: ‘Waarom doem jullie dit mij aan?’ Iemand uit het vakantiedorpje had hun gezien en het aan hun moeder verteld. Moeder zette Ludvig uit huis. Hij moest bij Oom Günar en Tante Edna gaan wonen en werken. Amanda voelde zich verschrikkelijk…het kon niet waar zijn. Na een week kwam Ylva weer thuis wonen en ging op Ludvigs kamer slapen, dat was de druppel voor Amanda, want zijn kamer was de enige plek waar ze zich nog samen met Ludvig voelde. Amanda verhuisde naar Eva. Daar ging ze weer schilderen en na een tijdje ook weer naar school. David had ze al een tijd niet meer gezien tot ze hem weer eens tegenkwam. Ze wandelden en praatten samen en Amanda nodigde hem bij Eva thuis uit. Daar bleek dat David en Eva een relatie hadden gehad en ze gingen met elkaar naar bed. Iets waar Amanda niet bij wilde zijn en ze ging even naar haar moeder. Voor het eerst in 2,5 maand. Toen ze weer bij Eva kwam zag ze David nog net weg gaan. Ze vond hem een eikel want ze wist dat hij getrouwd was en nu ging hij met Eva naar bed terwijl hij voor haar langskwam. Na een paar weken ging ze toch weer bij David langs. Daar merkte ze dat ze hem wel leuk vond en hij vond haar ook wel erg leuk…ze zoenden en net op dat moment kwam de vrouw van David binnen. Ze had niets gezien, maar Amanda vond het toch maar niets dat ze was betrapt.
Het werd kerst. Ze wist niet wat ze moest gaan doen en in de hoop dat Moeder en Ylva naar Oom Günar en Tante Edna, en dus ook naar Ludvig, zouden gaan belde ze naar haar moeder. Maar ze gingen niet, dus bleef Amanda met kerst alleen, dacht ze…


De dag voor kerst belde David om te vragen of ze bij hem kwam. Hij had een eigen flatje, want hij was van zijn vrouw gescheiden. Amanda ging naar hem toen en David vroeg of ze bij hem wilde komen wonen en dat deed ze. Toen ze nog niet zo erg lang samenwoonden belde Ludvig naar Amanda met de vraag of ze hem wilde ontmoeten, het was 1 jaar en 3 maanden nadat hij uit huis was gezet. Amanda ontmoette hem en ze zoenden weer. Het voelde weer zo goed, maar ze vertelde hem dat ze niets met hem wilde, want ze was nu gelukkig met David.

Later kreeg ze samen met David twee kinderen. Een jongen en een meisje.

Ludvig stierf op 47-jarige leeftijd. De laatste tien jaar voor zijn dood hadden Amanda en Ludvig weer veel contact gehad en Amanda beloofde Ludvig om het verhaal over hun verboden liefde op te schrijven en dat deed Amanda….

 

soms ontbreekt er wat in het verhaal en dan klopt het niet met de rest van de samenvatting of er zijn woorden niet in gezet die wel van belang zijn.

http://www.scholieren.com/boekverslag/56722

3. over de auteur

Katarina von Bredow (Aneby, 16 februari 1967) is een Zweedsefulltime auteur voor jongeren. Haar boeken gaan meestal over liefde en (een verboden) verlangen. Katarina is getrouwd en woont in het dorpje Väse.

Von Bredow besloot na de middelbare school om naar de kunstacademie in Stockholm te gaan. Daar wist ze lange tijd niet of ze kunstschilder of schrijver wilde worden. Al gauw ging ze schrijven en verscheen in 1991 haar eerste boek Ik en mijn broer, in 1994 in Nederland uitgebracht. In haar thuisland Zweden was het toen al een groot succes. Naast het Nederlands werd het boek vertaald in het Noors, Deens en Duits. In de jaren daarna verschenen van Katarina Kattskopror (1994), Knappt lovlig (1996) en Som om ingenting (1999).

http://nl.wikipedia.org/wiki/Katarina_von_Bredow

4. over het boek

A. Op de voorkant van het boek ligt een meisje op de grond met een schildersezel met schilderijen en een pot met kwasten op de achtergrond. dat meisje is Amanda en de schilderijen op de achtergrond omdat ze van schilderen houd.

B. Het boek is opgedragen aan Ludvig haar broer omdat ze aan hem beloft had om dit allemaal een keer op papier te zetten.

C. Amanda: ze is aardig, vriendelijk, jaloers en manipulatief.

aardig: beleefd tegen andere mensen

vriendelijk: vaak blij

jaloers: kan er niet tegen om Ludvig met een ander te zien

manipulatief: weet Ludvig over te halen              

    Ludvig: zorgzaam, beschermend, jaloers en snel geirriteerd

zorgzaam: helpt Amanda altijd

beschermend: beschermt Amanda

jaloers: als Amanda met een andere jongen is

snel geirriteerd: hij word heel snel boos op Amanda.

D. bij hun thuis omdat dat gewoon hun thuissituatie is

bij Eva thuis omdat Amanda zich daar op haar gemak voelt.

in het bos omdat ze daar met elkaar vrijen.

bij Dennis omdat ze verliefd word op hem.

E. het boek is in chronoligische volgorde dus er is geen truc met de tijd.

F. het verhaal is vanuit Amanda geschreven omdat zei alles meemaakt en er zelf een hoofdpersoon in is, als je hem vanuit de moeder had gehad was het verhaal niet spanndend geweest want het hele boek draaid om Amanda.

G. het boek heeft een gesloten einde want Amanda krijgt 2 kinderen met Dennis en Ludvig overlijd.

5. leeservaringen

Het boek spreekt me aan omdat het een ander soort boek is dan dat je normaal leest, het is niet een standart roman. Het verhaal zet je wel aan het denken over hoe ze zich voelen en waarom het zo is gegaan. Het verhaal is anders gelopen dan dat is had verwacht, ik had niet verwacht dat ze afzonderlijk verder zouden gaan leven. Het is een goed uitgewerkt boek maar wel makkelijk te lezen. het verhaal is goed in balans, iedereen heeft een goede rol en niet dat een heel erg wegvalt, ze sluiten allemaal op elkaar aan. Dit is het eerste boek dat ik over dit onderwerp heb gelzen, ik weet nog niet helemaal of het een boek is dat ik leuk vind maar het is zeker wel anders.

Het is een verhaal die je wel door moet blijven lezen want anders snap je hem niet meer helemaal en je moet hem met volle aandacht lezen, anders ben je het zo weer vergeten. Het tempo in het verhaal is wel goed het is niet zo dat dingen te langdradig zijn. In dit boek gaat het vooral om de gedachtes en de gevoelens van de persoon en minder om wat er omheen gebeurt. Het is niet echt en boek waar je je in kan identificeren en dat maakt het nou juist ook wel weer leuk. De dingen die in het boek voorkomen heb ik zelf nog nooit meegemaakt en ik hoop ook niet dat iemand het meemaakt want het lijkt me best wel awkward.

 Je kan niet echt meeleven met de hoofdpersoon omdat het een situatie is waar bijna niemand in komt. De heeofdpersoon is geen voorbeeld voor mij niet iemand waar ik op wil lijken. Er word veel verteld over de personages en je hoeft er zelf niet echt iets aan toe te voegen. De personages veranderen niet maar ze krijgen wel een andere mening.

 Het boek heeft een logische opbouw. Het verhaal bouwt zich op naar die keer dat ze samen naar bed gaan in Amandas kamer, daar draait het hele boek een beetje omheen. het verhaal bevat terugblikken dat maakt dat je het verhaal beter gaat begrijpen en er achter komt hoe die persoon zich op dat moment voelt. Ik vind het fijn dat het boek een gesloten einde heeft zodat je dan weet wat er allemaal gebeurt is anders lijf je er nog heel lang over nadenken en dat vind ik irritant.

 Het is een makkelijk verhaal om te lezen maar wel een verhaal dat je door moet lezen omdat er veek details zijn die je anders weer kwijt bent. Er zitten niet veel moeilijke woorden in en als ze er wel in zitten worden ze uigelegt, dat maakt het boek makkelijker om te lezen. Het verteltempo is precies goed, als er beschrijvingen in zitten zijn ze niet te lang dat je je concentratie kwijtraakt. Er zitten veel dialogen in het verhaal ik vind dat persoonlijk wel prettig.

6. recensie en eigen mening

Een leuk boek en een aanrader om te lezen, vooral omdat het een ander soort boek is dan dat je normaal leest.

 Het boek neemt in het toenemende aantal jeugdromans waarin open en eerlijk over seks geschreven wordt, een bijzondere plaats in.

Aidan Chambers diept in zijn reeks pittige adolescentenromans de bewustwording van homo-, hetero- en biseksualiteit in hun gradaties en fluctuaties uit, en dat in relatie tot vriendschap, literatuur en spiritualiteit. Lichtere kost, niet minder integer, schreven onder meer Imme Dros - met 'De trimbaan' (Zilveren Griffel 1988) over een ontluikende homoliefde - en Arno Bohlmeijer - met 'Eerlijk verraad' (1993), over een liefdesrelatie tussen een VWO-leerling en een lerares.

De taboes die deze jeugdromans doorbreken zijn echter niet absoluut, maar historisch bepaald.

'Ik en mijn broer' gaat een stap verder, doordat het het (tijdelijk) doorbreken van een absoluut taboe beschrijft: de liefdesrelatie tussen een broer en zus. Het verhaal over deze hevige maar onmogelijke en perspectiefloze liefde wordt gebracht als een vijfendertig jaar na dato met behulp van oude dagboekfragmenten geschreven relaas. In het jaar 2021 - alsof het dan pas kan - opgetekend door Amanda, als hommage aan haar intussen aan kanker overleden (half-)broer Ludvig die na haar nooit meer een gelukkige liefdesrelatie heeft gekend. “Ik hoop dat hij ergens op een wolkje zit en mij nu ziet”, schrijft Amanda in haar inleiding.

Haar verhaal, dat uit drie delen bestaat, stroomt als een bergbeek, de lezer meesleurend. In het eerste deel realiseert de zestienjarige Amanda zich dat ze verliefd is geworden op haar een jaar oudere broer Ludvig. Dat gebeurt als vanzelf; ze zijn altijd al onafscheidelijk geweest. Amanda schildert sinds haar elfde, en bij gebrek aan iemand die naakt voor haar wil poseren is Ludvig wel zo goed om dat te doen, als hij intussen maar een boek mag lezen. Voor het eerst kijkt Amanda echt naar haar broer en ziet hoe mooi hij eigenlijk is. Ze schrikt, en schrijft 's nachts in haar dagboek: “Mag je lichaam helemaal warm en week worden als je naar je eigen broer kijkt? Ik kan het niet helpen! En ik schaam me dood. Stel dat hij het wist! Ik ben niet goed bij mijn hoofd. Het is ziekelijk, he? Vallen op je eigen broer? Pervers. Ik moet me in de hand houden! Ik heb hem verdomme al honderd keer naakt gezien!” Ze leest over incest en vecht bijna een jaar lang uit alle macht tegen haar gevoelens. Haar enige uitlaatklep is haar dagboek. Maar de liefde blijkt wederzijds en tenslotte vrijen ze. Voor hun eigen gevoel is het goed, zijn ze voor elkaar gemaakt, maar tegelijk beseffen ze dat het niet mag.

Aantrekkingskracht

In deel twee wordt Amanda's strijd tegen zichzelf een groot gezamenlijk gevecht tegen hun wederzijdse aantrekkingskracht, waarbij ze beiden een even tragische als prachtige en soms haast komische dubbelheid ontwikkelen. Uit alle macht proberen ze zich te concentreren op andere vriendjes en vriendinnen, maar ze houden elkaar er alleen maar mee voor de gek en maken elkaar stikjaloers, terwijl ze zich realiseren dat ze die anderen alleen maar gebruiken. Uitbarstingen van woede, vertwijfeling, lust en liefde volgen elkaar op. Soms laten ze zich ziek van verlangen gaan, vrijen uitbundig, en voor henzelf voelt dat goed. Amanda zoekt hulp bij haar alleenwonende, oudere vriendin Eva, de enige die ze erover durft in te lichten. Eva luistert. Ze oordeelt niet, maar confronteert hen met de maatschappelijke gevolgen van hun liefde en raadt hun aan hun symbiose te doorbreken. Fantasieen om samen te vluchten naar een plek waar niemand weet dat ze broer en zus zijn, prikt ze door als naief.

Ze weten het, maar willen het niet weten. Tijdens de zomervakantie bloeit hun liefde nog een keer op. Dan komt de confrontatie met de maatschappij. Een bosbessen plukkende winkelierster ziet hen vrijen en licht hun moeder in. Die reageert hysterisch, gaat onmiddellijk met Ludvig en Amanda terug naar huis en laat Ludvig naar een oom op het platteland brengen, waar hij aan het werk wordt gezet. Voor Amanda is het dan thuis niet meer uit te houden: ze gaat bij Eva wonen.

Dan in deel drie het afkicken van elkaar. De eenzaamheid. Het waanzinnige wachten op telefoontjes die niet komen. Maar ook: de goede gesprekken met Eva. Amanda redt zich op den duur door haar humor en haar psychische veerkracht, die een relatie met een andere man mogelijk maken, en waarschijnlijk doordat ze zich weet te uiten: in haar dagboek en in haar schilderen. Met Ludvig gaat het moeizamer. Hij probeerde wel verliefd te worden op andere vriendinnen, maar dat is nooit meer echt gelukt. De hoofdpersonen uit 'Ik en mijn broer' zijn mensen van vlees en bloed, zweet en hartslag. Sommige nevenfiguren zijn echter clichematiger geportretteerd, zoals de ouders van Amanda's christelijke vriendje Johan, die voorspelbaar fantasieloos en formeel zijn. Het is het enige minpuntje aan deze gewetensvolle roman.

Ongelijke strijd

'Ik en mijn broer' overstijgt het niveau van een verhaal over een verboden liefdesrelatie tussen broer en zus. Het is het verhaal over een ongelijke strijd tegen het noodlot, een stijd heviger dan die van Oedipus; die wist tenslotte niet dat de vrouw met wie hij vrijde zijn moeder was, terwijl Amanda en Ludvig heel goed beseffen wat ze doen. Het tragische is echter dat ze niet hun liefde als immoreel ervaren, maar het wrede noodlot dat hen als broer en zus geboren heeft laten worden in plaats van bijvoorbeeld als klasgenoten. Hun gevecht tegen hun gevoel in, hun wanhoop en radeloosheid vanwege de dwang tot aanpassen is in 'Ik en mijn broer' volstrekt invoelbaar, overtuigend en zonder een greintje trendgevoeligheid of sensatiebelustheid neergezet.

http://www.trouw.nl/tr/nl/4512/Cultuur/archief/article/detail/2470098/1994/03/09/Verboden-liefdesrelatie-tussen-broer-en-zus.dhtml

Maak jouw eigen website met JouwWeb